RINOL QCR I CFR

Високите очекувања кои се поставуваат пред подовите кои се на база на вештачки смоли, го иницираа пронаоѓањето на така наречените “интелегентни” епоксидни подни системи. Најновата генерација на подни системи се состои од специјални видови на епоксидна смола која не содржи растворувачи, зацврстувачи како и минерално обоен (qcr) или прородно (gfr) кварцан песок.

RINOL QCR I GFR можат успешно да се применуваат и во антистатик варијанта на изведување (QCR –AST, GFR – AST)

Ринол подните облоги се карактеризираат со голема механичка цврстина која значително ја надминува цврстината на конструкцискиот бетон, извонредната хемиска постојаност се постигнува благодарение на специјалниот транспарентен завршен слој, а додека пак длогиот век на трање се постигнува благодарение на отпорноста на абење, удирање и гребење.Овие подни облоги се водоотпорни, но ја дозволуваат дифузијата на водената пареа од бетонот.

RINOL QCR i GFR – podna obloga može da se postavlja bez fuga i sa integrisanim rigolama i holker soklama.

Системот задоволува меѓународни норми во погледнот на хигиена и безбедност, а посебно одговара на барањата согласно со GMP (General Manufacturing Procedures) и FDA (Food and Drug Administration).Rinol во својата производна програма располага и со системи на база на епоксиди и полиуретански слој (LEP), обложување (GF), како и специјални подови за млечната индустрија и специјално наменети простори (MORTEC/CRETE System).Сите Rinol производи се во согласност со стандардите ISO 9001-2000.

Rinol подните системи (QCR, GFR, MORTEC, LEP) успешно можат да се применуваат во најразлични области, како што се:

Механичка индустрија, прецизна механика, микроелектроника, електронска индустрија и автомобилска индустрија.
Фармацевтската индустрија, хемиската индустрија, биотехнологијата.
Прехранбената индустрија, тутунската индустрија, млекарниците, кланиците, кујните
Продажни објекти (продавници и супермааркети)
Јавни објекти: болници, училишта, паркинг места, аеродроми, железнички станици, простории за изложби.

Во споредба со плочки:

Нема фуга Одговара на највисоките хигиенски барања Променлив (адаптивен) систем против лизгање rigole i holker sokle po meri i individualnim zahtevima естетика, голем избор на бои Потопли, поудобни Поголема еластичност

Во споредба со PVC:

Пониски трошоци за одржување Нема фуга Нема траги од гребење Поголемо механичко оптеретување Потраен Не содржи компоненти со хлор Поголема огноотпорност Поголема хемиска отпорност Променлив (адаптивен) систем против лизгање естетика, голем избор на бои

Во споредба со винилот:

Пониски трошоци за одржување Нема фуга Нема траги од гребење Поголемо механичко оптеретување Потраен Не содржи компоненти со хлор Поголема огноотпорност Поголема хемиска отпорност Променлив (адаптивен) систем против лизгање естетика, голем избор на бои

карактеристики

епоксиден слој

QCR или GFR
подни системи

гребнатинки

Површината може лесно да се оштетени под влијание на механизација

површина отпорна на гребење

траги од црна гума

Површината може лесно да се оштетени под влијание на механизација

површина отпорна на гребење

дифузија на пареа

густ слој, опасоност од настанување на меурчиња (осмоза)

дозволува дифузија на пареата, влагата може да излага од подлогата

абење

умерена отпорност на абење

голема отпорност на абење

одржување

едноставно и лесно

едноставно и лесно

стареење

брз процес на стареење

скоро да нема стареење

отпорност на притисок

40 N/mm2

80 N/mm2

хемиска отпорност

лесно ја менува бојата поради пигментиранта површина

голема хемиска постојаност багодарејки на транспарентниот горен слој

оптички изглед

делува монотоно, сјајните површини делуваат успивачки за корисниците

пријатна, живописна, природна оптика

техноложки развој

подна облога од 60-тите години

современа подна облога на нај новата генерација

Техничка спецификација RINOL QCR и GFR

Притисок 80 N / mm2 (DIN 53454 ) Отпорност на свиткување 27 N / mm2 (DIN 53452 ) Смолкнување 3 N / mm2 ( кршење на бетон) Модул на еластичност (испитување на притисок, тестирање на компресија) 15'000 N / mm2 (DIN 53454 ) Коефициентот на линеарна термичка експанзија 46x10E -6 / ° C ( DIN 53752 ) Цврстина по Shore 78 (ISO 868) Техничка класификација за заштита од пожари M2 ( F), 5.2 ( CH ), Б1 (DIN 4102 ) Студија за влијание на прехранбени производи Хигиенскиот завод во Гелзенкирхен Степенот на отпорност на лизгање R 10-12 Хемиска отпорност висока хемиска стабилност

ГАЛЕРИЈА